Přírodní a silný

Přírodní a silný

A právě pak oceníte jeho pomoc. Je to účinný bojovník, který pečuje o naše zdraví. Nachlazení a rýma jsou častými nepříjemnými průvodci podzimem a zimou. Než začneme užívat pilulky anosní spreje, můžeme při nachlazení zkusit něco „přírodnějšího“. Navíc to velice jednoduše připravíme v domácích podmínkách. Pomůže nám přírodní expert na rýmu. Mexický eukhalyptus. Neboli rýmovník.
med a citron.jpg 
Vyžene rýmu i hmyz

Patří do čeledí hluchavkovité. Plectranthus argentatus, jakho nazýváme latinským názvem je rostlinou mnoha pro člověka užitečných vlastností. Má zvláštní vůni. Dá se popsat jako mix vůní máty (mentolu), kafru a meduňky. Pomáhá nám při rýmě, bolestech hlavy a v krku, horečce. Můžeme dýchat jeho vůni, uvařit čaj z jeho lístků nebo z něj připravit třeba výborný sirup. Navíc jeho vůni nesnáší komáři a podobná obtížná havěť. Když ho umístíme k oknu, bude nás před ní chránit.

 
Je nenáročný

Rýmovník je rostlina skromná. Nepotřebuje žádné zvláštní podmínky, jeho pěstování zvládne i úplný začátečník. Dobře zakoření, rychle roste a snadno se množí. Má rád slunce, proto mu vyhovuje umístění na okně nebo u okna. Nevystavujeme ho ale sluneční výhni, pokud je okno orientováno jižním směrem.

 léky na chřipku.jpg
Inhalujeme

Jeho vůni můžeme dýchat jen tak, třeba když je s námi v ložnici. Tam je jeho stanoviště velice vhodnou volbou, pokud je její majitel astmatik. Také lze rozmělnit jeho lístek mezi prsty, to je vůně mnohem intenzivnější a při nachlazení a rýmě, kdy máme ucpaný nos, účinnější.

 
Čaj jako první pomoc

Když na sobě pociťujeme první příznaky nachlazení, je ten pravý čas na přípravu rýmovníkového čaje. Asi pět lístků stačí omýt a přelít horkou vodou (cca 2 dl). Převařenou, ale již ne vroucí. K oslazení použijeme nejlépe med.

 
Sirup

Budeme potřebovat asi 35 lístků rýmovníku, jeden citron a jeden pomeranč, 1 l vody, 1 kg cukru.

Lístky rýmovníku spolu s citrusy nakrájenými na plátky zalijeme vroucí vodou a necháme 1 až 2 dny louhovat. Poté scedíme a smícháme v hrnci s cukrem. Vaříme, dokud není dosaženo správné „sirupové“ hustoty. Pak horký plníme a zavíráme do sklenic. Skladujeme v chladu!